Wat is kettelen?
Mijn winkeltje Wat is kettelen? Tips voor het dragen Gastenboek Voorwaarden


Je kunt bij mij zelfmaakpakketten bestellen waar je alle technieken die op deze pagina staan beschreven mee kan gaan oefenen. In een pakket heb je alle materialen zitten om zelf het sieraad als het voorbeeld te maken. Zie de pagina Zelfmaakpakketten. Klik door op de foto van het sieraad wat je mooi vindt en leuk lijkt om te maken. De technieken staan er bij beschreven. En ook de uitleg zie je er al meteen bij staan, zodat je eventueel ook al meteen met je eigen materialen aan de slag kunt.

Veel knutselplezier. Mocht je vragen hebben over een bepaalde techniek laat dan een berichtje achter in mijn gastenboek. Wie weet kan ik... of anders een andere lezer van de site je helpen.

Kettelstiften
Kettelstiften

Nietstiften
Nietstiften

  1. Je gebruikt hiervoor een rondbektangetje en een nietstift of een kettelstift.

  2. Schuif een kraal op de nietstift/kettelstift
  3. Knip tot ongeveer 1 cm boven de kraal het overtollige staafje af (mbv een kniptang).
  4. Pak het eind van de stift vast met de rondbektang. Let op welk deel van de rondbektang je gebruikt: hoe dichter bij het eind van de tang (het dunne puntje) hoe kleiner het oogje zal worden. Hoe verder je de draad op de tang legt (op het dikke deel van de tang) hoe groter het oogje wordt. 
  5. Draai je tangetje waardoor de draad helemaal om de ronding van de tang gaat. Op deze manier krijg je altijd een mooi rond oogje.
     
  6. Pak nu met het dunne puntje van de tang het oogje kort aan het steeltje vast. En buig het oogje mooi terug waardoor het recht op het staafje komt te staan. En de kraal mooi recht onder het oogje komt te hangen. Dus als het oogje helemaal naar links valt, moet je het naar rechts buigen.  

Je hebt nu een mooi oogje gebogen.
Om nu de stiften met kralen aan elkaar te bevestigen, moet je het oogje eerst weer een klein beetje open buigen. Vervolgens kun je het oogje aan een oogje van een andere stift met kraal vast maken. Buig je het oogje weer dicht. Je moet zorgen dat het oogje weer goed dicht is, om te voorkomen dat aan elkaar gekettelde stiften van elkaar afglijden.

 

Om de techniek kettelen goed onder de knie te krijgen kun je beginnen met het kettelen van trosjes. Hierbij maakt het nog niet echt uit hoe mooi de oogjes worden geketteld. Dit komt doordat de kralen toch over elkaar heen gaan vallen waardoor de oogjes dus niet opvallen.

Je gebruikt hiervoor een stukje schakelketting. Met behulp van kettelstiften en nietstiften kun je trosjes maken aan de schakelketting. Je kunt eventueel meerdere kettelstiften aan elkaar doen, maar zorg dat de laatste een nietstift is zodat je een mooi plat einde hebt in plaats van het oogje van de kettelstift.

Rijg op een kettelstift of nietstift 1 of meerdere kralen en knip met een kniptang de kettelstift 1 cm boven de kraal af. Buig het gedeelte wat boven de kraal uit komt in een haakse bocht, dus 90 graden. Vervolgens maak je hiervan met een rondbektang een oogje.

In onderstaand voorbeeld heb ik een mooie grote groene kraal als basis genomen. Daaronder heb ik als eerste een schakelketting bevestigd. Ik heb enkel nietstiften gebruikt. Aan elke schakel zitten 2 kralen.
Mocht het gat van de kraal te groot zijn waardoor je de nietstift er gemakkelijk doorheen kunt trekken gebruik dan een kleiner kraaltje onder de kraal met het grote gat, waardoor de nietstift niet door het grote gat getrokken kan worden. Dit kan bijvoorbeeld ook een kralenkapje zijn.

Je kunt bij mij zelfmaakpakketten bestellen waar je alle benodigdheden in hebt zitten om zelf een ketting met een trosje te gaan maken. Ook is het mogelijk om een tashanger met gekettelde kralen te maken. Zie de pagina Zelfmaakpakketten.

  Werkwijze: Je schuift eerst het kalotje op het metaaldraad, met het haakje/oogje naar het uiteinde van de draad toe (zie voorbeeld foto hieronder). Daarna een knijpkraal. Knijp de knijpkraal vast op het metaaldraad en schuif nu het kalotje over de knijpkraal. Knijp het kalotje nu dicht over de knijpkraal. Nu heb je een uiteinde op het metaaldraad met een oogje. Waar je dus een slotje een ringetje of een kettelstift aan kan bevestigen.

Kalotje met knijpkraal op metaaldraad  

 

Om zoveel mogelijk grip te hebben als je de oogjes verbindt gebruik je het beste twee gladde (dus zonder ribbels) platbektangen. Als je het open ringetje recht voor je hebt, probeer dan het ringetje niet naar links en rechts open te buigen, maar naar voren en naar achteren. Zo blijft de vorm van het ringetje behouden.

 

Een verlengkettinkje/stelkettinkje is een kettinkje van meestal 5 cm deze kan in verschillende kleuren zijn zoals in zilver goud en koper.

Een verlengkettinkje wordt gebruikt bij de sluiting van een sieraad. Aan de ene kant van het sieraad het slotje aan de andere kant het verlengkettinkje. Zodat je wanneer je het sieraad om hebt het slotje aan het verlengkettinkje kan vast maken op de gewenste maat. Zo kun je dus hetzelfde sieraad met 5 cm variëren waardoor deze dus net iets korter of langer valt. Meestal gebruik ik aan de verlengketting nog altijd een kraaltje. Mocht het slotje niet goed in een oogje zitten dan blijft de ketting altijd nog vastzitten op dit kraaltje. Omdat dit kraaltje niet door het slotje kan.

 

Veterklemmen zijn toebehoren die je kunt gebruiken om een (of meerdere) veters, stof of draden, eventueel via een ringetje, aan het slotje te bevestigen. Veterklemmen zijn er in verschillende maten en kleuren, zoals Goud, Zilver en Koper.

Dit doe je door de veter(s) of draden in de veterklem te leggen, dan kun je met een platbektang de ene kant dicht knijpen naar het middelste stuk. Zorg dat de veter(s) of draden er goed in liggen! En vervolgens kun je de andere kant dicht knijpen tegen het middelste stuk. Daarna kun je de draden of veter(s) afknippen met een kniptang.

Sommige mensen doen er wat lijm bij zodat ze zeker weten dat de veterklem houdt.

 

Ben je op zoek naar leuke ideeën kijk dan eens in "Mijn winkeltje"

Ook staan er leuke links in mijn gastenboek!  

En kijk ook eens op de pagina leuke en betaalbare doe het zelf pakketten! Voor zelfmaakpakketten die ik zelf ontworpen heb.

Op de pagina voorbeeldtechnieken staan ook nog een stel andere leuke technieken zoals rijgen, haken en punniken met nog wat tips. 

Heel veel knutselplezier.

En mocht je nog vragen hebben dan kun je die mij altijd stellen of via het gastenboek en ook via het contactformulier!

 

Groetjes

Fia



Handgemaaktesieraden dameskettingen.htm