Glaskralen maken in Liempde
Februari 2010
Met Amee en Dorine

Back | Terug naar fotoboek | Next


 

 
 
 
  
   
 Het resultaat mag er wezen...... 


Weer iets nieuws en ontzettend leuk!!! Zelf je glaskralen maken!
Workshop gevolgd in Liempde bij www.sieraadopmaat.nl

Je begint steeds met het maken van de basiskraal. Hiervoor gebruik je een mandrel en een glasstaaf.
Alleen al door het draaien van de mandrel krijgt hij de vorm van de kraal.
Ik had 2 doorzichtige glasstaven (neutraal en een grijs doorzichtige) en 2 gekleurde (wit en zwart) glastaven voor bovenstaande kralen gebruikt. De witte glasstaaf werd heel snel vloeibaar. Groot verschil met de andere staven. De doorzichtige staven waren juist weer een stuk taaier van glas. 

bolletjes kraal 
De kraal met puntjes maak je mbv een string. (maak een string door een glasstaaf links in je hand te pakken en een pincet rechts. Zorg nu dat er een grote druppel gesmolten is op je staaf. Hou het boven de vlam en pak de druppel op een klein stukje vast met de pincet. Wacht even. En trek nu een lange sliert totdat het glas hard is en je niet verder meer kunt trekken. Wrik dit nu los van de staaf. En je string is klaar. Hou de kraal achter in de vlam op temperatuur. En de string hou je nu voor je kraal in de vlam. De kraal komt naar je string toe onder de vlam. Kom met de kraal naar boven om de string af te kunnen branden. Zorg dat dit druppeltje wat je gemaakt hebt onderaan hangt en in de vlam. Je zult zien dat het overtollige sliertje een mooi bolletje gaat vormen. Wil je de bolletjes er niet op hebben liggen maar in de kraal. Zoals de witte kraal met de spikkels erin. Hou de kraal met bolletjes dan net zo lang in de vlam totdat je geen bolletjes er meer op ziet liggen. Je ziet ze als het ware in de kraal trekken.  

Kraal met luchtbellen erin:
Eerst maak je weer een basiskraal. Leg hier nu met de punt van een glasstaaf een druppel op. Doet dit 4 keer. Maak nu per rondje warm. Duw hier met de achterkant van een mandrel een diep gat in. Dit deel mag nu niet meer in de vlam komen. Dus hou de kraal ver achter in de vlam en steeds alleen op het nog te maken gaatje. Nu met een andere doorzichtige kleur maak je met een punt van de glasstaaf het gat dicht. Doe dit bij alle 4 de rondjes. En hou nu de kraal goed in de vlam. Je zult de luchtbellen tevoorschijn zien komen.